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Competitive Integrated Employment Fact Sheet 
 

The Rehabilitation Act of 1973, as amended by the Workforce 
Innovation and Opportunity Act (WIOA), places extensive emphasis 
on the achievement of competitive integrated employment for 
individuals with disabilities. Per WIOA regulations, competitive 
integrated employment (CIE) outcomes under the Vocational 
Rehabilitation program must meet the following three criteria.  

Competitive Earnings 
· Earnings are equal to or greater than the Federal, State, or 

local minimum wage rate, whichever is higher, where the place 
of employment is located; and 

· Comparable to the customary rate paid by the employer to 
employees without disabilities in similar positions with 
comparable skills, experience, and training. 

Integrated Location  
· Employment is in a setting typically found in the community (a 

setting in the competitive labor market), and 

· It is in a setting which the individual with the disability interacts 
while performing his or her job duties with employees without 
disabilities in the work unit and the entire employment site, and 
other persons (e.g., vendors and customers) without 
disabilities to the same extent that employees without 
disabilities in similar positions interact with these persons. 
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Opportunities for Advancement 
· The employee with the disability must be eligible for the same

opportunities for advancement that are available to employees
without disabilities in similar positions.

DORS may support individuals with disabilities in obtaining and 
maintaining employment in any position that meets the criteria 
given above for CIE. If an individual’s employment fails to satisfy 
any one of the three components, the employment will not meet the 
definition of CIE and is not allowable under the VR program. 

Frequently Asked Questions: 
Question: Does this emphasis on competitive integrated 
employment mean that DORS cannot pay for services required 
by an individual to obtain or maintain employment in non-
integrated settings?  

Answer: Yes. An individual with a disability may be found ineligible 
or no longer eligible for vocational rehabilitation services if he or 
she chooses to pursue employment in a non-integrated setting. 
CRPs will not receive payment from DORS for the placement or 
support of an individual into these non-integrated employment 
settings or any follow-along services that the individual may need to 
be successful in these non-integrated employment settings. 

Question: DORS is required to determine if a position meets 
the requirements for CIE on a case-by-case basis. Has DORS 
established a procedure for doing so when “CIE” is in 
question? 

Answer: Yes. DORS has established CIE verification procedures 
which must be used before DORS funding is invested in job 
development or job coaching for positions funded by AbilityOne or 
Maryland Employment Works or positions with a CRP as the 
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employer of record. Employers interested in DORS assistance to fill 
such vacancies must complete the CIE Review Request form 
available on the DORS website prior to or when requesting DORS 
assistance to fill those positions. Determinations regarding whether 
positions meet CIE review requirements will be listed for reference 
by DORS staff and job developers on the DORS website. 

Question: If a position is found not to be CIE, can DORS still 
inform individuals about the vacancy?   

Answer: Yes. Under 34 CFR 361.37 (b), DORS is required to refer 
any individual who wishes to pursue an outcome other than CIE to 
other organizations that might best meet the needs of that 
individual.      
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